Kuntig intelligens kan forutsi hvem som får effekt av trening

Noen mennesker får ikke bedret insulinfølsomhet av trening, til tross for økt VO2max og muskelstyrke. Serumproteomikk og maskinlæring kan brukes til å forutsi hvem dette gjelder, noe som på sikt kan gi bedre persontilpasset behandling.

Intra-Individual Variations in How Insulin Sensitivity Responds to Long-Term Exercise: Predictions by Machine Learning Based on Large-Scale Serum Proteomics

Fysisk aktivitet er et viktig tiltak i forebygging og behandling av type 2 diabetes, men ikke alle opplever de samme metabolske fordelene ("non-responders"). Vi analyserte proteinnivåer og insulinfølsomhet hos 26 menn (fra MyoGlu) før og etter et 12-ukers langt treningsprogram. Fem av mennene fikk ikke økt insulinfølsomhet, til tross for en bedret VO2max og muskelstyrke. mRNA-sekvensering ble utført på biopsier og Olink ble brukt til å måle proteinnivåer. Non-responderne hadde en svekket IL-6-JAK-STAT3-signalering. Videre trente vi en maskinlæringsalgortime (random forest) på nivåer av serumproteiner ved baseline og klarte med høy nøyaktighet å predikere hvem som vil ha effekt av trening, validert i to uavhengige treningskohorter.

Artikkelen er publisert i Metabolites.