Verdens diabetesdag 14. november: Trender i nye tilfeller av diabetes hos unge voksne
/Forekomsten av diabetes øker over hele verden, og 14. november markeres verdens diabetesdag. En ny studie, “Trends in the incidence of young-adult-onset diabetes by diabetes type: a multi-national population-based study from an international diabetes consortium”, publisert av Dianna J. Magliano og hennes medarbeidere i The Lancet Diabetes & Endocrinology, viser at antall nye tilfeller av både diabetes type 1 og type 2 blant unge voksne ikke går ned, og i mange land fortsetter å øke. Lars Christian Stene, seniorforsker ved FHI og tilknyttet Oslo diabetes forskningssenter, har publisert en kommentarartikkel til denne studien, der han diskuterer forskningsfunnene og deres implikasjoner.
Mens man tradisjonelt har tenkt at type 1-diabetes typisk oppstår hos barn og unge og type 2-diabetes hos eldre, er det slik at begge former for diabetes i prinsippet kan oppstå i nesten alle aldre.
Rundt 25 års alder er det omtrentlig lik forekomst av diabetes type 1 og 2.
Risikoen for begge former for diabetes påvirkes av både gener og miljø, og vi vet at risikoen for type 2-diabetes kan reduseres med sunn livsstil og normal kroppsmasseindeks. Miljø- eller livsstilsfaktorer som påvirker type 1-diabetes er derimot ikke kjent.
Økt insidens som man har sett de fleste steder i verden i flere tiår, viser at det må være noe mer enn gener, men forskerne har foreløpig ikke funnet klare sammenhenger med spesifikke faktorer som kosthold eller livsstil. Virusinfeksjoner har lenge vært mistenkt, og er fortsatt en hypotese det forskes mye på.
Aldersgruppen 15-39 år er en viktig og tidligere lite studert gruppe, hvor mange går på skole og starter i arbeidslivet, og diabetes kan ha stor innflytelse på livet til de som får sykdommen.
Dette innebærer økt risiko for en rekke komplikasjoner, selv om behandlingen stadig blir bedre.