I DIASA 1 undersøker vi forekomsten av diabetes og prediabetes etter gjennomgått svangerskapsdiabetes og ulike aspekter ved disse tilstandene

Vi vet at risikoen for å få type 2 diabetes etter gjennomgått svangerskapsdiabetes er stor, men vi vet for lite om hvor mange som får type 2-diabetes etter svangerskapsdiabetes, hvor raskt det kan oppstå og om det kommer tidligere i noen folkegrupper som ellers er mer utsatt for å få diabetes, slik som kvinner fra Sør-Asia. 

SvangerskapsDia.png

Vi ønsker derfor å samle mer kunnskap om hvordan vi kan forebygge utvikling av diabetes hos kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes.

I DIASA 1 har vi undersøkt sukkerstoffskiftet og andre viktige karakteristika hos kvinner med opprinnelse fra nordiske og sørasiatiske land som har gjennomgått et svangerskap med svangerskapsdiabetes 1-3 år tidligere. Vi har undersøkt hvordan oppfatninger om sykdom og helse kan ha betydning for helsetilstanden, og vil se om trening, kosthold eller motiverende samtaler kan hjelpe i forebygging av type 2 diabetes. Rekrutteringen til denne studien er avsluttet.

Teamet bak DIASA-1 studien:

Archana Sharma Overlege, Stipendiat

Archana Sharma Overlege, Stipendiat

Åshild Bakketun Forskningssykepleier

Åshild Bakketun Forskningssykepleier

 

Om du fødte på Drammen sykehus vil du bli undersøkt på Drammen sykehus.

DIASA-teamet på Drammen sykehus:

Stina t. Sollid Overlege, Phd

Stina t. Sollid Overlege, Phd

Karin Pleym Forskningssykepleier

Karin Pleym Forskningssykepleier

 

Om du fødte på Ullevål eller Rikshospitalet vil du bli undersøkt ved Diabetesforskningslaboratoriet på Aker sykehus.

DIASA-teamet på Aker:

KÅRE I. BIRKELAND, PROFESSOR OG OVERLEGE, LEDER DIASA-PROGRAMMET

Åse halsne forskningssykepleier

Åse halsne forskningssykepleier

Jesini Anurathan Forskningssykeplrier

Jesini Anurathan Forskningssykeplrier

Ellen hillestad forskningskoordinator

Ellen hillestad forskningskoordinator

Dersom undersøkelsen har avdekket at du har forhøyede verdier av sukker i blodet kan du bli spurt om å delta i videre, mer avanserte undersøkelser av sukkerstoffskiftet og måling av fettansamling i buken og indre organer ved CT-røntgen. Noen vil også bli spurt om å delta i utprøving av tablettbehandling for å bedre sukkerstoffskiftet. Disse undersøkelsene foregår i studiene DIASA 2 og 3, og videre deltakelse er frivillig. Du kan lese mer om DIASA 2 og DIASA 3 ved å trykke på lenkene.

Dersom du har opprinnelse fra Sør-Asia og har deltatt i DIASA 1 med utfylling av spørreskjema om kosthold kan det hende du blir spurt om å delta i en ny studie som skal se på hvor godt dette spørreskjemaet fanger opp hva du faktisk spiser. Dette gjøres ved at en ernæringsfysiolog vil ringe deg på tre forskjellige dager i løpet av noen uker og spørre deg om hva du spiste dagen før. Dette er en viktig studie fordi vi i dag mangler gode verktøy til å studere kostholdet til større grupper av personer av sørasiatisk opprinnelse i Norge. De vanlige norske spørreskjemaene passer ganske dårlig, da de ikke fanger opp matretter og ingredienser fra Sør-Asia, og spørreskjemaer fra sørasiatiske land har ikke med matretter og ingredienser man har blitt vant til å bruke i Norge. Vi trenger ca. 50 personer til å delta i denne studien, som starter opp i løpet av vinteren/våren 2021.

 
Kontaktinformasjon grønn.jpg