DIASA 1
I DIASA 1 undersøker vi forekomsten av diabetes og prediabetes etter gjennomgått svangerskapsdiabetes og ulike aspekter ved disse tilstandene
Vi vet at risikoen for å få type 2 diabetes etter gjennomgått svangerskapsdiabetes er stor, men vi vet for lite om hvor mange som får type 2-diabetes etter svangerskapsdiabetes, hvor raskt det kan oppstå og om det kommer tidligere i noen folkegrupper som ellers er mer utsatt for å få diabetes, slik som kvinner fra Sør-Asia.
Teamet bak DIASA-1 studien:
Om du fødte på Drammen sykehus vil du bli undersøkt på Drammen sykehus.
DIASA-teamet på Drammen sykehus:
Om du fødte på Ullevål eller Rikshospitalet vil du bli undersøkt ved Diabetesforskningslaboratoriet på Aker sykehus.
DIASA-teamet på Aker:
Dersom undersøkelsen har avdekket at du har forhøyede verdier av sukker i blodet kan du bli spurt om å delta i videre, mer avanserte undersøkelser av sukkerstoffskiftet og måling av fettansamling i buken og indre organer ved CT-røntgen. Noen vil også bli spurt om å delta i utprøving av tablettbehandling for å bedre sukkerstoffskiftet. Disse undersøkelsene foregår i studiene DIASA 2 og 3, og videre deltakelse er frivillig. Du kan lese mer om DIASA 2 og DIASA 3 ved å trykke på lenkene.
Dersom du har opprinnelse fra Sør-Asia og har deltatt i DIASA 1 med utfylling av spørreskjema om kosthold kan det hende du blir spurt om å delta i en ny studie som skal se på hvor godt dette spørreskjemaet fanger opp hva du faktisk spiser. Dette gjøres ved at en ernæringsfysiolog vil ringe deg på tre forskjellige dager i løpet av noen uker og spørre deg om hva du spiste dagen før. Dette er en viktig studie fordi vi i dag mangler gode verktøy til å studere kostholdet til større grupper av personer av sørasiatisk opprinnelse i Norge. De vanlige norske spørreskjemaene passer ganske dårlig, da de ikke fanger opp matretter og ingredienser fra Sør-Asia, og spørreskjemaer fra sørasiatiske land har ikke med matretter og ingredienser man har blitt vant til å bruke i Norge. Vi trenger ca. 50 personer til å delta i denne studien, som starter opp i løpet av vinteren/våren 2021.